Figi zapiekane z serem feta i orzechami
Szybka przekąska, na którą przepis znalazłam na blogu Kuchenne pasje. Jeśli ktoś ma nadmiar fig, może spróbować czy takie połączenie mu podpasuje. Wg mnie te owoce z serem feta łączą się w nieziemską całość 🙂
Składniki:
- 4 dojrzałe figi
- 100g sera feta
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
- 2 gałązki świeżego tymianku
- otarta skórka z limonki
- kilka kropel octu balsamicznego
Wykonanie:
Figi przekroić na krzyż do połowy ich wysokości. Ścisnąć lekko od spodu, by się otworzyły. W utworzone kieszonki włożyć pokruszony ser feta i posiekane orzechy. Posypać całość świeżymi listkami tymianki i startą skórką z limonki. Skropić octem balsamiczny. Każdą figę zawinąć osobno w papier do pieczenia, tworząc zgrabną paczuszkę. Wstawić je do naczynia żaroodpornego i piec ok 15-2o minut w temperaturze 200 stopni. Podawać ciepłe. Smacznego 🙂