Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym
Dziś mam dla Was przepis na dość znane ciasto z duszonymi jabłkami i kremem orzechowym. Często nazywane “Niebem” z pewnością gościło u niejednej osoby na urodzinowym stole. To taka klasyka i mało kto, nie próbował go już wcześniej. Świetnie pasuje do weekendowej kawy 🙂
Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka.
Składniki (blaszka o wymiarach 25x35cm):
Kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 170g masła
- 70g cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1,3kg jabłek
- sok z pół cytryny
- galaretka brzoskwiniowa
Masa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich
- 250ml gorącego mleka
- 250g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
Polewa:
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek wody
- 80g masła
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Lekko przestudzić.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić je sokiem z cytryny, a następnie przełożyć do garnka i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż jabłka się zagotują i zmiękną. Zdjąć jabłka z ognia i do gorących dodać galaretkę, cały czas dokładnie mieszając, by się rozpuściła. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa orzechowa:
Orzechy zmiksować w blenderze. Zalać je gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem przez kilka minut na puszysty krem. Następnie w 3 partiach dodawać namoczone orzechy. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem orzechowy wyłożyć na masę jabłkową. Wyrównać.
Polewa:
Składniki na polewę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać polewę na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut. Gotową polewą polać ciasto i schłodzić je przez noc w lodówce. Smacznego 🙂