Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami
Składniki (z podanej ilości wyszły mi 3 porcje, takie jak na zdjęciu):
- 100ml ostudzonego espresso
- 1 łyżeczka cukru
- 20ml (lub więcej) dowolnego likieru (np. amaretto)
- 8 podłużnych biszkoptów (nie miałam, dałam biszkopty okrągłe)
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 70g cukru
- 250g mascarpone
- 125g białej czekolady
- 350g truskawek, pokrojonych na plasterki
Wykonanie:
Białka ubijać ze szczyptą soli w dużej misce. W trakcie dodać połowę cukru (35g) i dalej ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Ubite białka przełożyć do małej miski. Do miski, w której ubijano białka wlać żółtka i wsypać drugą połowę cukru (pozostałe 35g). Ubijać, aż masa stanie się kremowa. 75g białej czekolady roztopić w kąpieli wodnej i zmiksować z serkiem mascarpone. Pozostałe 50g białej czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mieszankę rozpuszczonej czekolady i mascarpone połączyć z ubitymi żółtkami, a następnie za pomocą łyżki lub szpatułki wmieszać wiórki czekoladowe. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
Kawę espresso wymieszać z łyżeczką cukru oraz likierem. Zanurzać w niej po kolei na chwilę każdy biszkopt (nie za długo, aby się nie rozleciały).
Do przygotowanych szklanek układać warstwowo: masę, biszkopty i plasterki truskawek (mają być po 2 warstwy każdego składnika). Chłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godziny. Przed podaniem można udekorować wiórkami startej białej czekolady. Smacznego 🙂