Szarlotkowy omlet
Przepis na ten pyszny omlet z dodatkiem jabłek znalazłam na stronie Dietetyk powszechny. Wg mnie bliżej mu do naleśnika lub placka niż omletu, ale nie czepiajmy się nazwy. W smaku jest świetny – jadłyśmy go z córką dwukrotnie w ciągu tygodnia na śniadanie i to chyba najlepiej świadczy o tym, że warto go przygotować 🙂
Składniki:
- duże jajko
- jabłko
- 30g mąki orkiszowej
- 50ml mleka
- 2 łyżki oleju lub masła
- 5g wiórków kokosowych
- 15g erytrolu (lub innego słodzidła: stewii, miodu lub zwykłego cukru)
- 10g budyniu waniliowego bez cukru (lub dodatkowe 10 g mąki orkiszowej)
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jajko rozmącić z mlekiem. Dodać mąkę, wiórki, budyń, cynamon i erytrol. Całość dokładnie wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i wmieszać je do masy. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć omleta na rumiano z każdej strony po około 3 minuty. Podawać np. z masłem orzechowym. Smacznego 🙂
Kradnę przepis dla siebie i już chyba wiem, co dzieciaki dostaną na śniadanie w weekend. Super przepis!
Ten omlet jest przepyszny. Moja córka się nim zajada. Mam nadzieję, że posmakuje też Twoim dzieciom 🙂
Proste, szybkie i apetyczne. Zapisuje przepis i coś czuje że będę miała super śniadania!
Polecam 🙂 Szybkie i smaczne 🙂
Fajny pomysł, zjadłabym ?
Polecam 🙂 Pyszne śniadanie 🙂
Mmm przepis chętnie wykorzystam ??
Polecam 🙂
Właśnie się zastanawiałam co jutro na śniadanie zjeść ? jak fajnie,że trafiłam do Ciebie ?
Polecam się na przyszłość 🙂
Na pewno jest pyszny!
Oj tak 🙂