Tatar ze śledzia

Nietypowy pomysł na śledzia, który naprawdę fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Przepis znalazłam w gazetce jednego z dyskontów. Fajnym pomysłem była dodanie kruszonki z chleba razowego i słonecznika. Całość oceniam pozytywnie.

tatar ze sledzia

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • jabłko
  • sok z cytryny
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • garść orzechów włoskich
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Kruszonka:

  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 kromki razowego chleba
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku

Wykonanie:

Filety opłukać, pokroić w centymetrową kostkę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Selera pokroić w kostkę. Cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać olej oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zdjąć je, a na patelnię dodać masło i pokrojony chleb. Kiedy będzie rumiany, posolić go i rozdrobnić na kruszonkę. Wymieszać ze słonecznikiem.

Szczypior wymieszać z natką i koperkiem. Skropić olejem i sokiem z cytryny.

Śledzia z dodatkami wyłożyć na talerz. Posypać kruszonką. Na wierzchu ułożyć posiekane zioła. Smacznego 🙂