Śledzie w curry z olejem lnianym
Śledzie te przygotowałam po raz pierwszy na minione święta bożonarodzeniowe. Przyznam, że byłam sceptycznie nastawiona do oleju lnianego, za którym nie przepadam, ale całość wyszła zadziwiająco smaczna. Myślę, że będę do nich wracać co jakiś czas 🙂
Przepis: Kwestia Smaku.
Składniki (robiłam z podwójnej porcji):
- 2 filety śledziowe
- pół szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
- pół cebuli
- łyżka posiekanego szczypiorku
Zalewa:
- 1/3 szklanki oleju lnianego
- pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Po tym czasie 0suszyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki zalewy dokładnie ze sobą wymieszać. W miseczce umieścić śledzie, pokrojone w kostkę ogórki i drobno posiekaną cebulę. Zalać całość przygotowaną zalewą, wymieszać i przełożyć do słoika. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Smakowite śledzie 🙂
To prawda 🙂 I szybkie w wykonaniu 🙂
bedę musiała zrobić takie śledziki
Naprawdę warto. Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne 🙂
Pyszne i zdrowe śledziki <3
To prawda 🙂
Koniecznie do wypróbowania!
Polecam. U nas wszystkim smakowały 🙂