Ciasto Dalmatyńczyk
Często czytając książkę lub oglądając film, nabieram ochoty na wspominane w nich potrawy. Tak było i w tym wypadku. Ciastem Dalmatyńczyk zajadała się bohaterka książki “Dziewczyna o kruchym sercu” Elżbiety Rodzeń. Książkę bardzo polecam, ale samo ciasto już mnie tak nie zachwyciło, choć najprawdopodobniej to ja po prostu zbyt długo je piekłam. Wyszło trochę za suche i dość mocno się kruszyło. Mocno czekoladowe. Orzechy makademia zamieniłam na mieszankę orzechów laskowych i migdałów. Taki średniaczek – ale ja jestem wielbicielką brownie, a jak stwierdziła w przepisie Dorotus, to ciasto jest jego całkowitym przeciwieństwem 😉
Składniki (forma o wymiarach 33 x 23 cm:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 175 g masła
- 4 duże jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 190 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g posiekanych orzechów makadamia (u mnie mieszanka migdałów i orzechów laskowych)
- 175 g białej czekolady
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić razem z gorzką czekoladą. Przestudzić. Całe jajka krótko zmiksować z cukrem oraz wanilią, tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzoną mieszankę czekoladową. Wymieszać. Dodać wymieszane ze sobą i przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać delikatnie szpatułka. Na końcu dodać posiekane orzechy i 3/4 ilości posiekanej białej czekolady. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsypać resztę posiekanej białej czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego 🙂
Bardzo smacznie wyglada, a ksiazka mnie zaciekawilas. Poszukam w ksiegarni 🙂
Edyta
Książka taka trochę młodzieżowa, ale bardzo dobrze się ją czytało 🙂
Ostatnio mam fazę na czekoladowe słodkości 🙂
Ja od jakiegoś czasu nie jem słodkiego, ale jak patrzę na takie zdjęcia, to ślinka cieknie 😉
Oj jakie to ciasto musi być pyszne ❤
Jest całkiem smaczne, to prawda 🙂
na pewno pyszne, bo te orzeszki są pyszne..
🙂
Brzmi zabawnie, ale wygląda pysznie, myslę, że gdyby użyć orzechów macadamia, to wyglądałoby jak dalmatanczyk. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Być może trzeba było faktycznie ich użyć 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czekoladowe ciasta bardzo lubię, nazwa też fajnie brzmi 🙂
Nazwa najbardziej mnie do zrobienia tego ciasta zachęciła 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 Chętnie spróbuję.
Polecam wypróbować 🙂 Może akurat przypadnie Ci do gustu 🙂
Bardzo ciekawe ciasto 🙂
Dziękuję 🙂