Tarta szpinakowa z mozzarellą
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonego szpinaku
- czosnek (dałam 4 ząbki)
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 18%
- kulka sera mozzarella
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
- masło
Wykonanie:
Formę na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Spód z ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 8-10 minut (ja dodatkowo spód obciążyłam fasolą, aby nie urósł mi zbytnio). Szpinak rozmrozić na patelni. Gdy odparuje z niego woda, dodać łyżkę masła, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i gałką muszkatołową.
Przygotować masę serowo-jajeczną. Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Doprawić do smaku.
Na podpieczony spód z ciasta francuskiego nałożyć szpinak (najpierw jednak zdjąć z niego fasolę ;)) Wierzch zalać masą. Tartę piec w 180 stopniach przez około 25 minut, do czasu aż wierzch będzie ścięty. Smacznego 🙂