Obłędny sernik z mlekiem w proszku

Mam dziś dla Was propozycję sernika, który wg mnie obowiązkowo powinien znaleźć się na wielkanocnym stole. Jest naprawdę obłędny!  Taki jak lubię: minimalny spód i  duża ilość masy serowej. Masy serowej, która jest przepyszna: bardzo wilgotna, puszysta jak pianka, delikatna, lekko słodka. Wszystko to zapewne zasługa pieczenia sernika w kąpieli wodnej oraz dodania sporej ilości mleka, oleju oraz ubitej piany z białek. Bardzo bałam się sernika z dodatkiem mleka w proszku, bo sądziłam, że to taki zapychacz, który popsuje całe ciasto. Ale niepotrzebnie. Wyszło rewelacyjnie 🙂

Przepis od Dorotus.

sernik z mlekiem w proszku

Składniki (blaszka o wymiarach ok. 31 x 22 cm):

Spód:

  • herbatniki typu ‚petitki’, około 20 sztuk

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie (dałam 500 g twarogu waniliowego z wiaderka i 500 g twarogu “Mój Ulubiony” z Wielunia)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka (220 g) cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie o wadze 40 g)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 szklanki (375 ml) mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego, nie w granulkach)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać herbatniki, jeden przy drugim.

Żółtka ucierać z cukrem oraz cukrem waniliowym do momentu powstania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając, dodawać partiami twaróg oraz proszek budyniowy.  Do masy serowej wlać olej oraz mleko. Całość krótko zmiksować. Na koniec wsypać przesiane mleko w proszku – dokładnie wymieszać, tak by w masie serowej nie pozostały grudki.  W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy serowej (będzie ona dość rzadka). Gotową masę serową przelać bardzo delikatnie na ułożone w formie herbatniki (uważać, by nie wypłynęły one na wierzch). Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego też formę z ciastem należy włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Taką konstrukcję umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury  180 stopni. Piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, po czym usunąć kąpiel wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia. Smacznego 🙂