Siekane kotlety gyros (z piekarnika)

Ciekawy pomysł na smaczne i nietuzinkowe kotlety z kurczaka. Pieczone w piekarniku, więc są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych smażonych. Dzięki dodatkowi warzyw nie są jednak suche i pozbawione smaku.

Przepis znalazłam na blogu Kulinarne przeboje.

kotlety gyros

Składniki (10-12 kotletów):

  • 400 g fileta z kurczaka
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • kawałek pora
  •  łyżka przyprawy gyros
  • 2 małe jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Posypać go przyprawą gyros i odłożyć na bok. Cebulę, pora oraz szczypiorek drobno posiekać. Paprykę pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone warzywa oraz odsączoną kukurydzę połączyć z  kurczakiem. Dodać jajka oraz bułkę tartą. Gotową masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować z nieduże kotlety. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do lekkiego zrumienienia. Smacznego 🙂