Skyrnik z owocami
Troszkę bardziej dietetyczna wersja sernika – coś dla łasuchów, którym czasami zamarzą się domowe wypieki Smakuje inaczej niż tradycyjny sernik, ale o dziwo, jest naprawdę smaczny. Ja dodałam od siebie za pierwszym razem troche mascarpone, ale za drugim robiłam już wyłącznie ze skyrem – obie wersje smaczne i godne polecenia.Z podanych ilości otrzymamy jedną porcję skyrnika, idealną na śniadanie dla jednej osoby.
Przepis na niego znalazłam na instagramowym profilu u Fitmygda.
Składniki (jedna porcja o śr. 15 cm):
- 150g skyru naturalnego (ja dałam skyr waniliowy; piekłam również z podwójnej porcji, mieszając skyr z mascarpone)
- 1 jajko
- 30g erytrolu
- 20g mąki ziemniaczanej
- 30ml soku z cytryny (dałam sok z połowy cytryny)
- 10g skórki z cytryny
- od siebie dodałam maliny oraz borówki
Wykonanie:
Skyr zmiksować z mąką ziemniaczaną, erytrolem, żółtkiem, sokiem i skórą z cytryny. Białko ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do masy jogurtowej. Gotową masę przelać do małego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Całość piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
woow na pewno by mi posmakował
Polecam
Fajny przepis. Czyli na foremkę 25 cm wystarczy podwoić składniki?
Jakie wymiary miała Twoja blaszka do pieczenia?
To było małe naczynie żaroodporne, o śr. ok 12 cm.
Bardzo apetyczny, zjadłabym ?