Skyrnik z owocami
Troszkę bardziej dietetyczna wersja sernika – coś dla łasuchów, którym czasami zamarzą się domowe wypieki 😉 Smakuje inaczej niż tradycyjny sernik, ale o dziwo, jest naprawdę smaczny. Ja dodałam od siebie za pierwszym razem troche mascarpone, ale za drugim robiłam już wyłącznie ze skyrem – obie wersje smaczne i godne polecenia.Z podanych ilości otrzymamy jedną porcję skyrnika, idealną na śniadanie dla jednej osoby.
Przepis na niego znalazłam na instagramowym profilu u Fitmygda.
Składniki (jedna porcja o śr. 15 cm):
- 150g skyru naturalnego (ja dałam skyr waniliowy; piekłam również z podwójnej porcji, mieszając skyr z mascarpone)
- 1 jajko
- 30g erytrolu
- 20g mąki ziemniaczanej
- 30ml soku z cytryny (dałam sok z połowy cytryny)
- 10g skórki z cytryny
- od siebie dodałam maliny oraz borówki
Wykonanie:
Skyr zmiksować z mąką ziemniaczaną, erytrolem, żółtkiem, sokiem i skórą z cytryny. Białko ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do masy jogurtowej. Gotową masę przelać do małego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Całość piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego 🙂
woow na pewno by mi posmakował
Polecam 🙂
Fajny przepis. Czyli na foremkę 25 cm wystarczy podwoić składniki?
Jakie wymiary miała Twoja blaszka do pieczenia?
To było małe naczynie żaroodporne, o śr. ok 12 cm.
Bardzo apetyczny, zjadłabym ?
🙂