Razowy jabłecznik włoski
Jabłecznik włoski już kiedyś piekłam (przepis TUTAJ). Tamta wersja była nazwijmy to “na bogato” czyli z dodatkiem różnorakich bakalii, oprószona cukrem pudrem. Dziś wersja skromniejsza, ale nie mniej smaczna. Zdrowsza, bo z mąki pełnoziarnistej, pachnąca cynamonem i jabłkami. Idealny pomysł na węglowodanowe śniadanie na diecie Montignaca.
Przepis znalazłam na blogu Bake & Taste.
Składniki:
- 3 jabłka (dałam 4)
- 1/4 szklanki fruktozy
- 4 białka
- 2 szklanki mąki razowej (u mnie szklanka mąki typ 1850 oraz szklanka mąki orkiszowej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ulubionego aromatu
- ewentualnie do posypania: fruktoza zmielona na cukier puder lub orzechy czy migdały (pominęłam)
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do dużego naczynia i zasypać je fruktozą. Umieścić w lodówce na godzinę, aby puściły sok (soku nie odlewać). Po godzinie do jabłek dodać białka (nie ubite), mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Wszystko energicznie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto. Piec ok.40-50 min. w 160 stopniach do tzw.suchego patyczka. Smacznego 🙂