Sałatka nicejska

Ta słynna sałatka ma tyle receptur, ile kucharek. W każdym przepisie widnieją inne składniki. Powtarzają się najczęściej jajka na twardo, tuńczyk, sałata, pomidory, fasolka szparagowa. Reszta to kwestia fantazji podejrzewam 😉 Ja wzorowałam się na przepisie ze strony Kwestia Smaku, sporo jednak pozmieniałam. Dodałam kilka ugotowanych młodych ziemniaków, fasolkę zieloną zamieniłam na żołtą, dałam inne oliwki i cebulę. Pominęłam anchois, bo mąż zapomniał je kupić, ale następnym razem postaram się je dodać. Wyszło pysznie. Taka sałatka z pewnością może być solidną kolacją lub lekkim obiadem – jest bardzo sycąca.

sałatka nicejska

Składniki:

  • sałata rzymska, lodowa lub mix sałat
  • 2 jajka
  • kilka młodych ziemniaków
  • 100 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • pół cebuli
  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • garść oliwek (czarnych lub zielonych)

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • pół ząbka czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Fasolkę gotować przez kilka minut. Odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Na półmisku ułożyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Na niej poukładać przekrojone na pół ugotowane ziemniaki, ugotowaną fasolkę, pomidorki, oliwki i cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka oraz ćwiartki jajka. Składniki sosu wymieszać dokładnie ze sobą. Polać nim sałatkę. Smacznego 🙂

sałatka nicejska