Pizza na spodzie z kalafiora – hit czy kit?

Osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie, często starają się zastępować kaloryczne, “śmieciowe” posiłki ich zdrowszymi wersjami. Przyznaję, że je także od czasu do czasu ulegam pokusie, aby znaleźć lepszą, zdrowszą odsłonę pysznego ciasta czy fast fooda. Niektóre eksperymenty są bardzo udane. Placki otrębowe godnie zastępują mi pancakes, krem czekoladowy z ciecierzycy może być zamiennikiem nutelli, bułka z otrębów może być świetną propozycją na śniadanie, a wstążki z poczciwej cukinii idealnie zastępują makaron. Ale są też eksperymenty mniej udane i dziś będzie o jednym z nich. Od jakiegoś czasu szukam czegoś, co zastąpi mi pizzę, która należy do dość kalorycznych dań. Można bez niej się obejść, jasne, że tak. Czasami jednak “człowiek musi, inaczej się udusi” 🙂 Sporo osób zachwalało mi pizzę, w której spód zrobiony jest …z kalafiora. Nie ma w niej mąki, drożdży, spora większość składników to warzywa – same plusy. Miało być dietetycznie i smacznie. Miało przypominać pizzę – być jej małą namiastką. Czy było? Nie do końca. Pizza była zjadliwa, jak najbardziej, ale w niczym nie przypominała mi włoskiego fast fooda. Dość pikantna, o niecodziennej konsystencji. Kalafior jest lekko wyczuwalny wg mnie, ale w żadnym wypadku nie przeszkadza podczas degustacji. Całość trochę się rozwalała – być może za krótko piekłam sam spód.  Sos i dodatki – jak na każdej pizzy – możecie dobierać wg własnego uznania. Ja postawiłam na klasykę, czyli sos pomidorowy, salami, paprykę, mozzarellę. Doświadczenie uważam za ciekawe, aczkolwiek raczej nie wrócę do tego przepisu. Zbyt wielkie miałam oczekiwania co do tej potrawy, za bardzo chciałam poczuć w niej smak pizzy. Jeśli potraktujecie ten wypiek jako zwykłą zapiekankę z kalafiora i warzyw, pewnie będziecie zadowoleni. Jeśli nastawicie się, że zastąpi Wam pizzę – raczej się rozczarujecie.

Przepis znalazłam na blogu Just my delicious

pizza na spodzie z kalafiora

Składniki:

Spód:

  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów (dałam łyżkę otrębów i 2 łyżki startego parmezanu)
  • sól, pieprz, suszone oregano do smaku

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy do pizzy (robię go zazwyczaj tak jak w tym przepisie)
  • szynka lub salami
  • pokrojone: pieczarki, papryka, cebula’
  • mozzarella

Wykonanie:

Spód:

Surowy kalafior zetrzeć na tarce. Wymieszać go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłożyć ją równomiernie, tworząc okrąg, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do w 180 stopni przez ok. 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje (piekłam 25 minut – wg mnie to było jeszcze za krótko, bo mój spód nie był jakoś przesadnie twardy). 

Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pokrojone wędliny i warzywa. Wierzch posypać kawałkami mozzarelli.  Piec dodatkowe 15-20 minut, aż całość się zrumieni. Smacznego 🙂

pizza na kalafiorowym spodzie