Piernikowy koktajl z serka wiejskiego
Starając się dbać o linię, od jakiegoś czasu w mojej lodówce zaczęły pojawiać się częściej serki wiejskie. Kupowałam je i najczęściej zapominałam, że je tam mam 😉 Jednego dnia postanowiłam taki serek, którego data ważności zbliżała się wielkimi krokami, wykorzystać w inny sposób. Przeszukując internet, znalazłam przepis na koktajl białkowy o smaku piernika. Stwierdziłam, że nic nie stoi na przeszkodzie, abym go wypróbowała. Po spróbowaniu stwierdziłam, iż jest to jeden z najlepszych koktajli jaki miałam okazji pić. Kremowy, pachnący świętami, przepyszny. Potwierdza to również moja córka, która chętnie po niego sięga, gdy przygotowuję sobie kolejną porcję. A robię to naprawdę ostatnimi czasy dość często 😉 Bardzo go Wam polecam 🙂
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki (jedna nieduża porcja):
- 150g serka wiejskiego lekkiego
- kilka łyżek mleka, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty
- 100g banana
- 5g kakao
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 słodziki lub łyżeczka erytrolu (ew.miód)
Wykonanie:
W kielichu blendera umieścić serek wiejski, pokrojonego banana, kakao, przyprawę do pierników oraz rozkruszone słodziki. Całość zmiksować ze sobą na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodać trochę mleka i ponownie zmiksować. Smacznego 🙂