Piernikowy koktajl z serka wiejskiego

Starając się dbać o linię, od jakiegoś czasu w mojej lodówce zaczęły pojawiać się częściej serki wiejskie. Kupowałam je i najczęściej zapominałam, że je tam mam 😉 Jednego dnia postanowiłam taki serek, którego data ważności zbliżała się wielkimi krokami, wykorzystać w inny sposób. Przeszukując internet, znalazłam przepis na koktajl białkowy o smaku piernika. Stwierdziłam, że nic nie stoi na przeszkodzie, abym go wypróbowała. Po spróbowaniu stwierdziłam, iż jest to jeden z najlepszych koktajli jaki miałam okazji pić. Kremowy, pachnący świętami, przepyszny. Potwierdza to również moja córka, która chętnie po niego sięga, gdy przygotowuję sobie kolejną porcję. A robię to naprawdę ostatnimi czasy dość często 😉 Bardzo go Wam polecam 🙂

Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (jedna nieduża porcja):

  • 150g serka wiejskiego lekkiego
  • kilka łyżek mleka, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty
  • 100g banana
  • 5g kakao
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 słodziki lub łyżeczka erytrolu (ew.miód)

Wykonanie:

W kielichu blendera umieścić serek wiejski, pokrojonego banana, kakao, przyprawę do pierników oraz rozkruszone słodziki. Całość zmiksować ze sobą na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodać trochę mleka i ponownie zmiksować. Smacznego 🙂