Ciasto “Wiśnia z makiem”
Jedno z tych ciast, które elegancko wyglądają na stole i naprawdę dobrze smakują. Spód z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i kremówki, do tego wiśnie i wierzch pokryty masą z nutellą. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, która będzie świetnie prezentowała się na świątecznym stole.
Przepis: Zjem to.
Składniki: (blaszka 22 x 32 cm)
Spód:
- 4 jajka
- 170 g suchego mielonego maku
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekoladowego kremu typu Nutella
Poncz:
- 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody
Dodatkowo:
- szklanka drylowanych wiśni z kompotu
- opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 120 g)
- 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
Wykonanie:
Spód:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zmielony mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć go dokładnie z nadmiaru wody (użyłam do tego gazy). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać odciśnięty mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać całość krótko do połączenia składników. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem śmietankowy:
Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Mascarpone umieścić w wysokim naczyniu z kremówką i cukrem pudrem. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
Krem czekoladowy:
Składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej.
Mascarpone i Nutellę wymieszać przy pomocy rózgi do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Składanie ciasta:
Ciasto makowe skropić ponczem. Rozprowadzić na nim krem śmietankowy. Powciskać w niego dobrze odsączone wiśnie. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarować masę czekoladową. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂