Jogurtowe placuszki z nutellą
Na obiad mamy dziś zupę, która została z wczorajszego dnia, a że nie ma jej już dużo postanowiłam dorobić do niej kilka placuszków. Poszłam do sklepu z myślą o plackach z bananami, ale jako pierwsza w oko wpadła mi nutella, więc wzięłam jeszcze duży jogurt naturalny i usmażyłam placuszki, na które przepis podawała Majanka. Robiło się je błyskawicznie. W smaku były smaczne, z wyraźnym posmakiem nutelli, choć po zjedzeniu trzech miałam dość 🙂 Zrobiłam z podwójnej porcji i otrzymałam 12 placuszków 🙂
Składniki (na około 6 placuszków):
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki nutelli
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:
W miseczce wymieszać dokładnia jogurt naturalny z jajkiem i nutellą. Dodać makę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Smażyć małe placuszki na rumiano z obu stron, na rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂