Ciasto z masą migdałową, rabarbarem i owocami
Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z masą migdałową i owocami. W oryginalnym przepisie użyto wyłącznie borówek. Ja dorzuciłam od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Całość wyszła pysznie. Ciasto kruche było wyjątkowo smaczne – po raz pierwszy dodawałam do niego ugotowane na twardo żółtko. Kwaśne owoce świetnie komponowały się z delikatną, słodką masą serowo-migdałową. Ciasto bardzo smakowało mojemu mężowi – już dawno nie widziałam, aby jadł któryś z moich wypieków z takim apetytem 😉
Przepis znalazłam w gazetce “Moje smaki życia”.
Składniki (podane składniki rozłożyłam na dwie blaszki: podłużną do tarty o wymiarach i małą, kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółto jaja, ugotowane na twardo
- łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 5 jaj
- pół szklanki cukru (może być brązowy)
- łyżeczka cukru waniliowego
- 600 g półtłustego twarogu
- 120 g miękkiego masła
- łyżka miodu
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka Amaretto
Dodatkowo:
- owoce (u mnie borówki, truskawki i rabarbar)
- płatki migdałowe
Składniki:
Ciasto:
Zimne masło posiekać szybko z mąką i cukrem. Dodać przetarte żółtko oraz śmietanę. Wszystko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Jeśli chcemy piec tartę, ciasto należy rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, spód nakłuć widelcem. Następnie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z obciążeniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdjąć papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, już bez obciążenia. Jeśli pieczemy w zwykłej blaszce, ciasto wystarczy wyłożyć na jej spód, ponakłuwać i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
Jajka utrzeć z cukrami. Dodawać po łyżce sera. Dorzucić miękkie masło, a następnie miód, zmielone migdały, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i likier Amaretto. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Posypać ją owocami i płatkami migdałowymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Jeśli wierzch zacznie się za szybko przypiekać, przykryć je folią aluminiową. Po ostudzeniu można oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego 🙂