Kotleciki kurzęce (5×2)
Przepis na nie znalazłam u Cudawianki. Od Niej też zaczerpnęłam nazwę, bo bardzo mi się spodobała.
Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne 🙂
Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne 🙂
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- dwa jajka
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki majonezu
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, vegeta (vegetę pominęłam; użyłam zamiast niej słodkiej czerwonej papryki)
Wykonanie:
Z rozbełtanych jajek, majonezu, mąki oraz posiekanego czosnku przygotować ciasto. Zanurzyć w nim przekrojone wzdłuż filety, oprószone solą, pieprzem i papryką. Marynować w lodówce około 2 godzin. Po tym czasie wyciągnąć kotlety z ciasta i smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Smacznego 🙂