Kotleciki kurzęce (5×2)

Przepis na nie znalazłam u Cudawianki. Od Niej też zaczerpnęłam nazwę, bo bardzo mi się spodobała.
Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne 🙂

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
  • dwa jajka
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki majonezu
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, vegeta (vegetę pominęłam; użyłam zamiast niej słodkiej czerwonej papryki)

Wykonanie:

Z rozbełtanych jajek, majonezu, mąki oraz posiekanego czosnku przygotować ciasto. Zanurzyć w nim przekrojone wzdłuż filety, oprószone solą, pieprzem i papryką. Marynować w lodówce około 2 godzin. Po tym czasie wyciągnąć kotlety z ciasta i smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Smacznego 🙂