Mus czekoladowy
Coś słodkiego na dzisiejszy, walentynkowy dzień 🙂 Przepis znalazłam u Wiosenki27 . Był on propozycją w ramach jednej z Weekendowych Cukierni. Bardzo delikatny, słodki i niestety kaloryczny, ale raz na jakiś czas można sobie przecież na takie szaleństwo pozwolić 😉
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 4jajka
- 6 łyżek śmietanki kremówki (36%)
- Ok. 70g masła
- 3łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mocnej kawy w płynie
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i kawą. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Dodać do nich ostudzoną czekoladę. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Białka ubić na pianę z odrobiną soli, pod koniec wsypać resztę cukru pudru. Dodać pianę białkową do masy czekoladowej (delikatnie). Gotowy mus wyłożyć do salaterek, udekorować wedle uznania. Wstawić do lodówki i poczekać aż zastygnie. Smacznego 🙂