Brownie z cynamonem i orzechami
Smaczne czekoladowe ciasto, z nutką korzenną i chrupiącymi orzechami. Smakowało nam, zwłaszcza z kubkiem gorącej herbaty. Jedyne zastrzeżenia jakie do niego mam, to takie, że wyszło bardzo sypkie. Dodałam trochę więcej mleka i dwa jajka zamiast jednego, piekłam zalecane 20 minut, a mimo to wyszło jak dla mnie trochę za suche. Ale to nic…z herbatką smakuje pysznie 🙂
Przepis znalazłam TUTAJ. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk” oraz w ramach zabawy “Korzenny tydzień”
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 laska wanilii (zamieniłam na 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
- 100g miękkiej margaryny
- 100g cukru pudru (dałam 80g)
- 1 jajko (dałam dwa)
- pół łyżeczki cynamonu (dałam całą łyżeczkę)
- 150g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki mleka (dałam więcej, ale nie wiem dokładnie ile)
Wykonanie:
100g czekolady ropuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Pozostałe 50g posiekać i odłożyć na bok. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, posiekane orzechy włoskie, cynamon i ekstrakt z wanilii (lub ziarenka wanilii wyskrobane z laski). Na koniec dodać roztopioną czekoladę oraz czekoladę drobno posiekaną na kawałki. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂