Guacamole
Postanowiłam dać awokado kolejną szansę, tym razem w postaci meksykańskiego guacamole, na które przepis znalazłam u Viridianki. Po degustacji stwierdzam, że całkiem dobre to było, ale mimo to awokado nie będzie należeć do grona moich ulubionych składników :))
Guacamole jest moją kolejna propozycją w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk”.
Składniki:
– 2 dojrzałe awokado
– sok z 1 limonki
– 1/2-1 drobno posiekanej papryczki chili
– 1 drobno posiekana czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 pomidory, pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę (dałam jeden)
– łyżka posiekanej kolendry/natki pietruszki (dałam natkę)
– sól, pieprz
Wykonanie:
W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą na gładką papkę. Dodać awocado oraz sok z limonki, dokladnie rozgnieść. Do masy dorzucić pozostałe składniki: papryczkę, cebulę, pomidory i natkę. Wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego 🙂