Czekoladowe masło
Moją ostatnią propozycją w ramach “Orzechowego tygodnia” jest czekoladowe masło, na które przepis znalazłam u Cudawianki. Pyszne, choć baaardzo słodkie. Z małymi kawałkami chrupiących orzechów. Robiłam je już dwa razy. Za pierwszym razem zniknęło bardzo szybko jako śniadaniowy dodatek do świeżutkich bułeczek i rogalików. Za drugim razem posłużyło do przełożenia kruchych wafli. Resztę, która została, wykorzystam chyba do naleśników 🙂 Zdecydowanie polecam 🙂
Składniki:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 30 g orzechów laskowych (dałam 50g)
– pół puszki słodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie:
Orzechy laskowe drobno posiekać (ja użyłam do tego blendera). Posiekane, uprażyć na suchej patelni teflonowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić je wraz z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło z czekoladą, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko skondensowane oraz posiekane orzechy. Wymieszać. Gotową masę przełożyć do słoiczka. Lekko przestudzić, po czym umieścić w lodówce, do momentu, aż lekko stwardnieje. Smacznego 🙂