Kotlet schabowy po gdańsku

Mój udział w zabawie “Gotujemy po polsku” zakończę przepisem, którym Majanka tą zabawę w tym roku rozpoczęła 🙂 Kotlet schabowy w jej wydaniu sbodobał mi się tak bardzo, że nie namyślając się długo, przygotowałam go dziś na niedzielny obiad. Był to strzał w dziesiątkę. Mięso wyszło pyszne. Lekki smak piwa, czosnek, zioła…nawet śmietana, której tak się bałam pasuje tu idealnie. Potrawa ta na pewno wejdzie do naszego stałego menu. Polecam 🙂 

Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Składniki:

– 4 kotlety schabowe bez kości

– pół szklanki jasnego piwa

– pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (18%)

– ząbek czosnku

– sól, pieprz, dowolne zioła, np. estragon

– jajko

– bułka tarta

– olej do smażenia

– natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Z piwa, czosnku, soli, pieprzu i posiekanych ziół przygotować marynatę. Zalać nią  rozbite kotlety i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie kotlety obtaczać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do śmietany dodać pieprz i ulubione zioła. Polać nią usmażone kotlety i podgrzewać jeszcze chwilę na patelni, na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)

Gotujemy po polsku!