Kotlet schabowy po gdańsku
Mój udział w zabawie “Gotujemy po polsku” zakończę przepisem, którym Majanka tą zabawę w tym roku rozpoczęła 🙂 Kotlet schabowy w jej wydaniu sbodobał mi się tak bardzo, że nie namyślając się długo, przygotowałam go dziś na niedzielny obiad. Był to strzał w dziesiątkę. Mięso wyszło pyszne. Lekki smak piwa, czosnek, zioła…nawet śmietana, której tak się bałam pasuje tu idealnie. Potrawa ta na pewno wejdzie do naszego stałego menu. Polecam 🙂
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Składniki:
– 4 kotlety schabowe bez kości
– pół szklanki jasnego piwa
– pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (18%)
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, dowolne zioła, np. estragon
– jajko
– bułka tarta
– olej do smażenia
– natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Z piwa, czosnku, soli, pieprzu i posiekanych ziół przygotować marynatę. Zalać nią rozbite kotlety i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie kotlety obtaczać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do śmietany dodać pieprz i ulubione zioła. Polać nią usmażone kotlety i podgrzewać jeszcze chwilę na patelni, na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)