Minitosty z figami i serem feta

Bardzo fajna przekąska, na którą przepis znalazłam w książeczce “Podróże kulinarne: Kuchnia włoska”. Moje drugie zetknięcie ze świeżymi figami i już wiem, że będę sięgać po nie częściej. Sa po prostu przepyszne. Do tego marynowana feta, w oliwie z dodatkiem czosnku, bazylii i skórki cytrynowej.. Polecam 🙂

Zdjęcia średnie..jakoś ostatnio kiepsko mi wychodzą wszystkie fotki.

Składniki:

Marynowana feta:

– 125 g pokrojonego w kawałki sera feta

– ok. 3/4 szklanki oliwy

– łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

– 1-2 rozgniecione ząbki czosnku

– 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (nie miałam..dałam świeżą bazylią)

Dodatkowo:

– łyżka drobno posiekanego szczypiorku

– 3 średnie świeże figi

– 24 cienkie tosty

– świeżo zmielony pieprz 

Wykonanie:

W szklanym słoiku wymieszać skórkę z cytryny, bazylię i czosnek. Dodać fetę. Dobrze zamknąć słoik, delikatnie wstrząsnąć, aby pokryć ser miksturą. Otworzyć naczynie i wlać oliwę, tak aby całkiem zakryła ser. Zakręcić słoik, wstawić do lodówki na całą noc.

Do marynowania radzę użyć fety dobrej jakości. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam zwykłej, taniej odmiany. Była ona jednak trochę zbyt miękka do marynowania. Smaku to nie zmieniło, ale wygląd pozostawiał jednak wiele do życzenia:

Na drugi dzień ser rozgnieść widelcem i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Posmarować nim tosty z jednej strony. Każdą figę pokroić na osiem trójkątnych kawałków. Położyć cząstkę figi na każdym toście. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂