Krówka serowo-śmietanowa i życzenia
Dziś mam dla Was przepis na całkiem przyjemne ciasto składające się z miodowych blatów, przełożonych masą z kremówki i twarogu. Wierzch wykończony kajmakiem w oryginale posypany był prażonym słonecznikiem – zrezygnowałam z tego dodatku i zamieniłam go na posiekane orzechy włoskie. Ciasto smakowało dobrze, choć wg mnie było ciut za mało słodkie. Zwiększyłabym też następnym razem trochę ilość kremu, bo miodowe blaty trochę go przytłoczyły. Niemniej jednak, warto skusić się na ten wypiek, który elegancko będzie prezentował się na każdym stole.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki (blaszka 20x36cm):
Ciasto kruche:
- 4 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki miodu
Masa śmietanowo-serowa:
- 65 dag twarogu
- 400 g śmietany kremówki 36%
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Spód:
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i sodą. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Każdą z nich umieścić w osobnej blaszce, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Masa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Połączyć go delikatnie z ubitą śmietaną. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Rozpuszczoną żelatynę wymieszać dokładnie z gotowym kremem.
Pierwszy blat umieścić w blaszce. Wyłożyć na niego połowę masy. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim resztę kremu. Przykryć ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarować kajmak. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂
Jest to mój ostatni wpis przed świętami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chciałabym więc życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych 🙂