Deser rabarbarowo-serowy z muesli

Majowe sniadanie

Kolejna pyszna pozycja znaleziona na blogu Zebrry. Jako pierwsza pomysł na ten deser podała na swoim blogu Dorotus. W jej oryginalnym przepisie użyto jogurtu naturalnego, ja jednak wypróbowałam wersję Zebrry i użyłam serka homogenizowanego. Całość bardzo nam smakowała…lekko kwaśny rabarbar, waniliowy smak serka i cynamon…Pychotka 🙂

Deser ten dodaję też jako moją propozycję do akcji “Śniadania majowe”.

Składniki:

– 2 szklanki (220 g) rabarbaru, obranego i pokrojonego na większe kawałki

– 1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru

– pół szklanki (125 ml) wody

– pół łyżeczki cynamonu (dałam trochę więcej, bo uwielbiam cynamon..przez to moja warstwa rabarbarowa jest bardziej brązowa niż u innych)

–  szklanka jogurtu naturalnego, waniliowego lub greckiego (u mnie dwa małe serki homogenizowane o smaku waniliowym)

– 1/3 szklanki podpieczonego muesli

Wykonanie:

Pokrojony rabarbar umieścić razem z wodą, cukrem i cynamonem w garnuszku. Całość zagotować i pogotować razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu (ja gotowałam trochę dłużej, gdyż chciałam uzyskać bardziej zwartą konsystencję). Przestudzony i schłodzony w lodówce rabarbar umieścić w szklankach, na wierzch wyłożyć serek i posypać muesli. Zajadać ze smakiem 🙂 Smacznego 🙂