Kolorowa sałatka z ciecierzycą

II Bar sałatkowy zaproszenie

Sałatka ta powstała, że tak powiem, z potrzeby chwili. Rozmrażałam lodówkę i znalazłam w zamrażarce woreczek ugotowanej kiedyś tam ciecierzycy. Dobrałam do niej resztę składników, wymieszałam i podałam w ramach kolacji. Smakowało, nawet bardzo. Opierałam się (jeśli można tak to nazwać) na dwóch przepisach znalezionych TU i TU.  

Sałatkę tą dodaję do “Baru Sałatkowego” prowadzonego przez Pelę.

Składniki:

– ciecierzyca wcześniej ugotowana lub puszka gotowej ciecierzycy, odsączonej (nie wiem ile jej użyłam, myślę że było jej ok.  1,5 szklanki)

– pół dużego ogórka

– 2 pomidory

– kilka rzodkiewek

– czerwona cebula

– papryka ( u mnie żółta)

– posiekana natka pietruszki

Sos:

– 3-4 łyżki oliwy z oliwek

– łyżka soku z cytryny

– łyżka octu winnego

– 2 przeciśnięte ząbki czosnku

– sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórek i rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidory i paprykę w większą kostkę, cebulę w półplasterki.  Połączyć w misce pokrojone warzywa z ciecierzycą i natką pietruszki. Polać sosem przygotowanym z podanych składników, wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego 🙂