Rolada z kremem speculoos i mandarynkami
Kiedy tylko zobaczyłam tę roladę u Kasi, wiedziałam, że szybko ją przygotuję. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieodłączny element świąt – więc ciasto z ich dodatkiem zapowiadało się świetnie. I powiem Wam, że faktycznie jest dobre 🙂 Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (choć dla mnie mógłby być mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko świetnie ze sobą współgrało. Moja rolada może nie wygląda tak pięknie i elegancko jak ta u Kasi, trochę się rozwalała przy krojeniu, ale myślę, że smaku to w niczym nie zmieniło. Muszę jeszcze trochę popracować nad techniką 😉 Polecam Wam ten przepis serdecznie 🙂
Żródło: Gotuję, bo lubię.
Składniki (blaszka 40×25 cm, ja rozsmarowałam ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 70 g cukru
- 55 g mąki pszennej tortowej
- 10 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- łyżka cukru pudru
- ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos
Dodatkowo:
- 1 puszka mandarynek w zalewie
- u mnie dodatkowo kilka gałązek czerwonej porzeczki
Polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek kremówki
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).
Przygotować czystą ściereczkę. Ułożyć ją krótszym bokiem do siebie i oprószyć cukrem pudrem.
Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę – papierem do góry. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę (zwijamy od krótszego boku). Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Krem:
Schłodzoną kremówką połączyć z mascarpone i cukrem pudrem. Miksować, do chwili powstania gęstego kremu, a następnie dodajemy zblendowane na mąkę ciasteczka. Ponownie krótko zmiksować do chwili połączenia się składników.
Mandarynki odcedzić i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Schłodzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem (zostawić z każdej strony po wolnym centymetrze ciasta) i ułożyć na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwinąć -już bez ściereczki- roladę (można dodatkowo owinąć ją folią spożywczą). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Polewa:
Drobno posiekaną czekoladę zalać gorącą kremówkę. Mieszać do chwili powstania gładkiej polewy. Udekorować nią roladę. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego 🙂