Muffinki bananowo-czekoladowe
Muffinki te upiekłam już dawno, ale dopiero teraz odnalazłam na komputerze ich zdjęcia. Z tego co pamiętam, bardzo nam smakowały. Wilgotne, pachnące i mocno bananowe. No i ta czekolada. Cudo. Przepis na nie znalazłam u niezastąpionej Majanki, u której ostatnimi czasy częściej niż muffinki, pojawiają się apetyczne bułeczki 🙂 Polecam.
Składniki (podaję za Majanką):
– 125g masła
– 160g cukru pudru
– aromat waniliowy (w oryginale ekstrakt z wanilii)
– 3 rozgniecione widelcem banany (najlepiej mocno dojrzałe)
– 2 jajka
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– 300g mąki
– łyżeczka sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 50g mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki
Wykonanie:
Masło roztopić, lekko przestudzić. Dodać do niego cukier puder, banany oraz aromat waniliowy. Wlać śmietanę i jajka. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać pozostałe produkty: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂