Boże Narodzenie

Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dziś święto wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi życzeniami, mam dziś przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiegoś czasu robi zawrotną karierę. Spotykałam go na wielu blogach. Piekła go moja ciocia, a ostatnio często pojawiał się na stole u mojej… Zobacz przepis
Krówka serowo-śmietanowa i życzenia

Krówka serowo-śmietanowa i życzenia

Dziś mam dla Was przepis na całkiem przyjemne ciasto składające się z miodowych blatów, przełożonych masą z kremówki i twarogu. Wierzch wykończony kajmakiem w oryginale posypany był prażonym słonecznikiem – zrezygnowałam z tego dodatku i zamieniłam go na posiekane orzechy… Zobacz przepis
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Najbardziej klasyczny z serników. Bez spodu – sama masa serowa, wypełniona rodzynkami. Całość wykończona polewą czekoladową. Pyszny i zawsze na czasie 🙂 Przepis od Dorotus.Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 5… Zobacz przepis
Krajanka Michałek

Krajanka Michałek

Dziś mam przepis dla prawdziwych czekoholików. Pyszna krajanka, w smaku przypominająca trochę blok czekoladowy, trochę nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno słodka – po jednym kawałku ma się zdecydowanie dosyć. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z… Zobacz przepis
Obłędne ciasto Snickers – bez pieczenia

Obłędne ciasto Snickers – bez pieczenia

Ciasto to przygotowałam na minione święta. Oczekiwałam wielkiego “wow”, bo uwielbiam masło orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzechów..brzmi intrygująco, prawda? Początkowo chciałam pominąć karmel w środku, a zamiast polewy udekorować całość kajmakiem. W… Zobacz przepis
Sernik „Złota Rosa” i życzenia świąteczne

Sernik “Złota Rosa” i życzenia świąteczne

Ten sernik to klasyka. Zna go pewnie większość z Was. Ja sama jadałam go często w dzieciństwie, ale nigdy nie próbowałam go upiec. Bałam się, że nie wyjdzie, nie pojawi się rosa, beza opadnie, całość się nie zetnie. Dużo miałam… Zobacz przepis