Boże Narodzenie

Chałwowiec bez pieczenia

Chałwowiec bez pieczenia

Poniedziałek postanowiłam poskromić słodkościami, dlatego też mam dziś dla Was przepis na ciasto. Chałwowiec jest elegancki, zaskakujący i smaczny. Dość słodki, więc po małym kawałeczku ma się dość na długo. Połączenie chałwy z wiśniami sprawdziłam już wcześniej (KLIK) i wiedziałam,… Zobacz przepis
Piernik czekoladowy z suszonymi śliwkami

Piernik czekoladowy z suszonymi śliwkami

Ten piernik upiekłam specjalnie z myślą o dwóch akcjach kulinarnych : “Festiwalu Pierniczków” prowadzonym przez Majankę oraz “Tygodniu Korzennym” Ptasi. Obie te zabawy darzę dużym sentymentem i co roku staram się wziąć w nich – choć symbolicznie – udział. Przepis… Zobacz przepis
Bananowy sernik Nigelli

Bananowy sernik Nigelli

Dziś zapraszam na ciasto, które przypadnie do gustu zwłaszcza wielbicielom bananów. Sernik z dodatkiem tych owoców upiekłam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz doczekał się on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem dojrzałych bananów, posmakuje z pewnością… Zobacz przepis
Sernik gotowany z musem jabłkowym

Sernik gotowany z musem jabłkowym

Tak, wiem, że teraz sezon na rabarbar i truskawki..ale ja na przekór temu pragnę Wam dziś zaproponować ciasto z jabłkami 😉 Połączenie twarogu z tymi owocami bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie w zeszłym roku, kiedy to upiekłam ten pyszny sernik. Postanowiłam… Zobacz przepis
Świąteczny sernik wykwintny

Świąteczny sernik wykwintny

Piekłam ten sernik na święta Bożego Narodzenia. Sądziłam, że niczym specjalnie mnie nie zaskoczy, ale bardzo się myliłam. Wyszedł naprawdę pyszny. Dużo tłustego twarogu, sporo jaj, bakalie. Kremowy i puszysty, choć zarazem dość ciężki. To taki typowy, polski sernik. Bez… Zobacz przepis
Rafaello

Rafaello

Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Ona pewnie wynalazła go w jakiejś kolorowej gazecie. Robiłyśmy je kiedyś dość często, ostatnio jednak o nim zapomniałam. Postanowiłam wskrzesić je do życia i sprawdzić, czy rzeczywiście smakuje tak dobrze, jak… Zobacz przepis