Boże Narodzenie

Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną

Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną

Dziś zapraszam na  zimowy tort, idealnie pasujący do zbliżających się świąt. Biszkoptowe blaty z makiem, przełożone cynamonowym kremem na bazie kremówki i mascarpone. W kremie duża ilość migdałów i żurawiny. Jak dla mnie rewelacja 🙂 Rodzina miała podzielone zdania, choć… Zobacz przepis
Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

Przepis na to ciasto znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie. Zaciekawiła mnie masa z suszonych śliwek, moczonych w rumie, połączonych z migdałami i pistacjami. Do tego przyprawy korzenne, bez których piernik nie istnieje. Całość wyszła bardzo przyzwoicie. Dzięki nadzieniu ciasto nie… Zobacz przepis
Warstwowe ciasto kawowe z białą czekoladą

Warstwowe ciasto kawowe z białą czekoladą

Eleganckie, ładnie prezentujące się na stole i co najważniejsze, całkiem smaczne, ciasto z dodatkiem białej czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie się ze sobą komponują: słodką warstwę białą równoważy bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni być zadowoleni,… Zobacz przepis
Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Biała Pavlova). Równie pyszna i elegancka. Z kawałkami czekolady, bitą śmietaną i kwaśnym granatem. Pyszny deser. Wypróbujcie..nie będzie mogli się jej oprzeć. Gwarantuję 🙂 Przepis z bloga Moje Wypieki.Składniki:6 białek 300 g drobnego… Zobacz przepis
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Bardzo smaczne ciasteczka, które pojawiły się już na wielu kulinarnych blogach. Mocno czekoladowe, miękkie i cudnie pachnące. Przypominają trochę brownie. Dość łatwe w przygotowaniu. Masę na nie najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce. Mocno schłodzone ciastka… Zobacz przepis
Chałwowiec z wiśniami

Chałwowiec z wiśniami

Pyszne ciasto, na które przepis znalazłam u Evenki. Puszysty, wilgotny, kakaowy biszkopt, przełożony rewelacyjnym kremem z budyniu i chałwy. Słodycz masy przełamują kwaśne wiśnie, a całość wieńczy czekoladowa polewa. Robiłam to ciasto jakiś czas temu, ale dopiero teraz nadarzyła się… Zobacz przepis
Ciasto toffi z masą kokosową i orzechami

Ciasto toffi z masą kokosową i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie udało mi się upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalazłam na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy spód, cudownie kremowa masa kokosowa i słodki kajmak z chrupiącymi orzechami, będący przysłowiową “kropką nad i”. Od siebie dodałam… Zobacz przepis
Orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

Orzechowo-gruszkowy pasztet z fasoli

Fasola, masło orzechowe, gruszki..jeszcze do niedawna te trzy rzeczy zupełnie mi się ze sobą nie komponowały. Znalazłam jednak u Liski przepis na apetyczny pasztet i postanowiłam zaufać jej intuicji. I bardzo dobrze zrobiłam! Pasztet wyszedł świetny. Smaczny, kremowy, z mocną… Zobacz przepis
Sernik z bezą kokosową

Sernik z bezą kokosową

Przepis na ten sernik wyszperałam u Edysi. Bardzo zachęcała mnie do jego wykonania warstwa kokosowej bezy na wierzchu. Trochę przerażała duża ilość mleka dodana do masy serowej. Bałam się, że całość będzie za rzadka, więc dałam go trochę mniej. Sernik… Zobacz przepis