Boże Narodzenie

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Przepyszny makowiec: bez dodatku mąki, z żurawiną, czekoladą i skórką pomarańczową.  Mocno wilgotny dzięki startym na tarce jabłkom. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (głównie u Dorotus). Ja użyłam gotowej masy makowej, ale jak najbardziej można wykorzystać własnoręcznie… Zobacz przepis
Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie – cudowne!

Miękkie nadziewane pierniczki w czekoladzie – cudowne!

Przepyszne pierniczki. Miękkie, puszyste, rozpływające się w ustach. Nadziewane śliwkowymi powidłami i oblane grubą warstwą gorzkiej czekolady. Idealne. Przepis na nie znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni. Ciasto przygotowuje się dzień wcześniej (u mnie leżakowało ono dwie doby). Po… Zobacz przepis
Karslbadzki tort cynamonowy

Karslbadzki tort cynamonowy

Ciasto to idealnie pasuje do “Korzennego Tygodnia” u Ptasi. Nazwane tortem, choć w niczym go nie przypomina. Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli.  Początkowo chciałam z niego zrezygnować,… Zobacz przepis
3 bit

3 bit

Czy jest tu ktoś, kto nie zna tego ciasta? Pewnie nie. To już klasyka. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia się na blogu. To słodkie i smaczne ciasto bez pieczenia ładnie się prezentuje i z pewnością może być ozdobą np.… Zobacz przepis
Sernik trójczekoladowy (bez pieczenia)

Sernik trójczekoladowy (bez pieczenia)

Przepis na to ciasto wyszperała na blogu Domowe Wypieki moja koleżanka. Długo się nie namyślając, przy pierwszej nadarzającej się okazji, postanowiłam je wypróbować. Wyszło cudownie. Smakowało wszystkim, którzy je próbowali. Mocno czekoladowe warstwy, świetnie smakują i równie ładnie się prezentują… Zobacz przepis