Ciasta

Poniżej znajduje się ogromny wybór różnorodnych, domowych ciast. Przepisy na ciasta z sezonowymi owocami – proste i szybkie, wymagające użycia piekarnika lub bez pieczenia, oraz te nieco bardziej pracochłonne. Truskawki, maliny, jabłka, śliwki – wszystkie ulubione owoce, zamienione w przepyszne wypieki, znajdują się tu pewno. Nie brakuje przepisów na ciasta świąteczne: bardziej eleganckie i czasami nieco skomplikowane, ale zdecydowanie warte zachodu. Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta kruche i wykwintne torty. Zamieściłam tu przepisy na ciasta bardziej tradycyjne, pieczone również przez moją mamę i babcię, jak i te nowoczesne, z którymi sama zapoznałam się całkiem niedawno.

Rolada bezowa z wiśniami

Rolada bezowa z wiśniami

Na liście do zrobienia miałam ją już od jakiegoś czasu, bałam się jednak, że mi nie wyjdzie. Ostatnio Mirabelka znów mi o niej przypomniała. Jej piękne zdjęcia sprawiły, że postanowiłam przywitać bezową roladą nowy rok. Pierwsza próba była porażką: beza… Zobacz przepis
Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita kremówka. Wszystkie te warstwy świetnie się ze sobą komponują. Ciasto dobrze się kroi i ładnie prezentuje na stole. Od siebie dodałam… Zobacz przepis
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Ten sernik już zawsze będzie kojarzył mi się z moim dzieciństwem. Piekła go często moja mama i pamiętam, że bardzo go lubiłam. Klasyczny, tradycyjny sernik, na cienkim spodzie, z dodatkiem brzoskwiń, ukrytych pod lekką pianką i kruszonką. To nie może… Zobacz przepis
Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną

Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną

Dziś zapraszam na  zimowy tort, idealnie pasujący do zbliżających się świąt. Biszkoptowe blaty z makiem, przełożone cynamonowym kremem na bazie kremówki i mascarpone. W kremie duża ilość migdałów i żurawiny. Jak dla mnie rewelacja 🙂 Rodzina miała podzielone zdania, choć… Zobacz przepis
Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

Przepis na to ciasto znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie. Zaciekawiła mnie masa z suszonych śliwek, moczonych w rumie, połączonych z migdałami i pistacjami. Do tego przyprawy korzenne, bez których piernik nie istnieje. Całość wyszła bardzo przyzwoicie. Dzięki nadzieniu ciasto nie… Zobacz przepis
Warstwowe ciasto kawowe z białą czekoladą

Warstwowe ciasto kawowe z białą czekoladą

Eleganckie, ładnie prezentujące się na stole i co najważniejsze, całkiem smaczne, ciasto z dodatkiem białej czekolady i kawy. Te dwa smaki fajnie się ze sobą komponują: słodką warstwę białą równoważy bardziej wytrawna warstwa kawowa. Smakosze tego trunku powinni być zadowoleni,… Zobacz przepis
Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Biała Pavlova). Równie pyszna i elegancka. Z kawałkami czekolady, bitą śmietaną i kwaśnym granatem. Pyszny deser. Wypróbujcie..nie będzie mogli się jej oprzeć. Gwarantuję 🙂 Przepis z bloga Moje Wypieki.Składniki:6 białek 300 g drobnego… Zobacz przepis