Ciasta z kremem

Poniżej znajdują się przepisy na nieco bardziej wymagające ciasta – bardziej eleganckie i nadające się na różne okazje. Ciasta z kremem, budyniem, czasami wielowarstwowe, czasami przełożone tylko jedną masą. Łączy je to, że świetnie smakują i wyjątkowo ładnie prezentują się na stole. Takie wypieki idealnie nadają się na urodzinowe przyjęcia, święta czy inne specjalne wydarzenia.

Kostka Cappuccino

Kostka Cappuccino

Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam u Dorotus. Robiłam je już dwukrotnie i za każdym razem spotykało się z przychylną opinią. Mi również bardzo ono smakuje, mimo, że nie lubię kawy 🙂 Ciasto czekoladowe w tym wypieku jest  trochę… Zobacz przepis
Czekoladowy tort z kremem malinowym

Czekoladowy tort z kremem malinowym

Czekolada i maliny…moje ulubione kulinarne połączenie. Niemal tak kultowe jak jabłka i cynamon. W mojej kuchni wykorzystywałam je już wielokrotnie, jak choćby w przepysznym sernikobrownie z malinami, boskiej tarcie czy zeszłorocznym urodzinowym torcie, bardzo podobnym zresztą do dzisiejszego wypieku. Gdy… Zobacz przepis
Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami

Ciasto z nutellą i suszonymi śliwkami

Zostało mi jeszcze kilka poświątecznych przepisów do dodania. Pierwszym z nich jest ciasto, które bardzo długo przeleżało na mojej liście potraw do wypróbowania. W końcu się nad nim zlitowałam, bo u Evenki naprawdę pięknie ono wygląda. Bałam się kremu, bo… Zobacz przepis
Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

Z tym ciastem od początku było mi nie po drodze. Pierwszy biszkopt, który upiekłam wg przepisu autorki całkowicie mi nie wyszedł. Był smaczny, ale płaski jak podeszwa i absolutnie nie nadawał się do przekrajania (nie zmarnował się on jednak..wykorzystałam go… Zobacz przepis
Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Jadłam bardzo podobne ciasto ostatnio u kuzynki. Bardzo mi smakowało, ale niestety zapomniałam poprosić ją o przepis. Przeszukałam internet i znalazłam jeden, który najbardziej mi przypominał tamtą wersję. Po wypróbowaniu stwierdzam, że to ciasto niestety mocno różni się od tamtego,… Zobacz przepis