Słońce na talerzu czyli tarta tatin z morelami
Tartę można w całości przygotować na patelni, w której przygotowuje się owoce w karmelu. Należy pamiętać, aby nie miała ona żadnych części nieodpowiednich do włożenia do piekarnika. Można wykorzystać też naczynie żaroodporne, przystosowane do pracy zarówno na palniku, jak i w piecu, wtedy nie trzeba owoców przekładać do innego naczynia. Ja jednak upiekłam ją w zwykłej formie do tarty (jeśli będzie to forma z wyciąganym spodem, należy ją mocno uszczelnić folią aluminiową, bo może przeciekać).Ciasto kruche zrobiłam z podwójnej porcji, moreli użyłam ok 700g. Moja forma miała średnicę 28 cm.
Przepis na tartę znalazłam u Dorotus. Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Morelkowo, brzoskwiniowo”, którą po raz kolejny prowadzi Kabamaiga.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka zimnej wody (dałam 3 łyżki)
- żółtko (to mój dodatek)
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 60 g masła
- 140 g drobnego cukru
- 450 g moreli
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Owoce i karmel:
Morele umyć, przekroić na pół, odpestkować. Na patelni umieścić sok pomarańczowy, masło oraz cukier. Podgrzewać na palniku, do rozpuszczenia się cukru i w dalszym ciągu karmelizować. Powinien powstać gęsty, jasnozłoty karmel. Na otrzymanym karmelu ułożyć ściśle obok siebie morele, stroną przekrojoną do góry. Podgrzewać przez około 15 minut. Większość płynu powinna odparować, a karmel zmienić kolor na ciemnozłoty (uważać, aby go nie spalić!). Owoce co jakiś czas bardzo delikatnie obracać, uważając, aby się nie rozpadły. Po kwadransie zdjąć z palnika, przełożyć do przygotowanej formy i odstawić na godzinę do ostudzenia. Po tym czasie przygotowane wcześniej ciasto rozwałkować na placek trochę większy niż foremka i położyć je delikatnie na owocach w karmelu. Wystające boki wcisnąć do środka. Ciasto piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż ciasto będzie jasnozłote. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, na wierzch formy położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić na niego tartę: owoce mają być na górze, ciasto na dole. Podawać ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego 🙂