Jabłecznik z kokosową bezą

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jabłecznik. Prosty w wykonaniu: spód z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jabłek i chrupiąca, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, że Wam posmakuje 🙂

Warto zwrócić uwagę na to, aby ciasta nie przykrywać – beza traci wtedy dość szybko swoją chrupkość.

Przepis od Dorotki.

jabłecznik z kokosową bezą

Składniki (blaszka 31×26):

Kruche ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • ew. łyżka zimnej wody

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pominęłam i zamiast wanilii dałam cynamon)
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny (dałam sok z połowy cytryny)
  • 1,5-2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka (z dużych jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Spód:

Zimne masło i smalec posiekać szybko z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.  Gdy całość będzie przypominać kruszonkę, dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 łyżkę zimnej wody). Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przyklepać dłonią. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18 minut (na złoty kolor). Przestudzić.

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki.  Dodać cukier, sok z cytryny, wanilię lub cynamon. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną. Wymieszać.

Beza:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Do powstałej piany dodać wiórki kokosowe. Krótko zmiksować.

Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Na jabłka wyłożyć bezę kokosową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna! (nie może być miękka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić. Smacznego 🙂

jabłecznik z kokosową bezą